Web Analytics Made Easy - Statcounter

هر بازی محلی در استان سمنان نمادی از یک باور فرهنگی را در دل خود به امانت دارد، که فراموشی آن، صدمات بسیاری را به همراه دارد.

گذر زمان به تغییر بخشی از رفتارهای جوامع انجامیده است. یکی از این ویژگی‌ها تغییر در بازی هایی بود که بچه ها انجام می‌دادند. با اولویت پیدا کردن نقش وسایل پیشرفته در زندگی جمعی، به همان سرعت که رفاه و آسایش بیشتری وارد حیات اجتماعی ما شد، به همان سرعت نیز بخشی از الگوهای زندگی جمعی ما کمرنگ شد و جای خود را به الگوهای تازه‌تری داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به واسطه گسترش زندگی شهری و افزایش مهاجرت‌ها عنصر غریبگی به داخل محله ها و بافت خیابان‌ها راه یافت. چنین است که با گذشت زمان مفهوم «بچه محل» دیگر  «آشنایی» را تداعی نمی‌کند.

این درحالی است که هر بازی محلی دنیایی از باورهای فرهنگی یک قوم و یک محل را در دل خود به امانت دارد و گسترش این بازی‌ها در میان شهروندان مختلف استان‌ سمنان و همچنین میان دیگر شهروندان، افزایش پیوندهای فرهنگی و عاملی بر وحدت ملی را به همراه دارد.

استان سمنان از جمله استان‌هایی است که مملو از بازی‌های مختلف بومی و محلی است و ابوالفضل محمدخانی یکی از پژوهشگران و نویسندگان این استان با نگارش کتابی به بررسی این بازی‌ها پرداخته است.

محمدخانی در گفت و گو با ایرنا پیرامون بازی‌های بومی و محلی و به ویژه نقش این مقوله در پیوندهای فرهنگی جوامع بیان می‌کند که امروزه دوستی‌ها برای کودکان و نوجوانان بیشتر به همان محیط مدرسه محدود شده و در نتیجه زمانی که برای انجام بازی باقی می‌ماند، صرف انجام انواع بازی‌هایی می‌شود که ویژگی برجسته آن شخصی بودن آن است.

وی به بازی‌هایی چون بازی‌های کامپیوتری که در همان محدوده اتاق شخصی انجام می شود اشاره کرد و گفت: نتیجه انجام چنین بازی‌هایی احساس بی نیازی به ارتباط با دنیای خارج یا انبوه دوستان است.

به اعتقاد وی، چنین است که در مقایسه میان بازی‌های امروزی و بازی‌هایی که زمانی پیش از این در محدوده محله یا محیط‌های خانوادگی انجام می‌ شد، هیچ شباهتی وجود ندارد.

بازی‌ها را از ذهن بزرگان به صحنه بیاوریم

این نویسنده با اشاره به ضرورت حفظ این بازی‌ها به عنوان بخشی از فرهنگ بومی بیان کرد: بازی‌های بومی و محلی را باید از لابه لای کتاب و ذهن خسته اما مملو از دانایی پدران و مادران و همچنین پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها خارج کرد و به صحنه بیاوریم.

وی ادامه داد: این به صحنه درآوردن موجب می‌شود که نوجوانان و کودکان به ویژه در استان سمنان به واسطه دارابودن گنجینه‌ای از بازی‌های بومی و محلی، در عمل، جذابیت‌های این بازی‌ها را درک کنند و به سوی آن جلب شوند.

محمدخانی با بیان اینکه بازی‌های محلی با توجه به فرهنگ خاص هر منطقه متفاوت است، گفت: بازی اقلیم صحنه‌های زندگی است و در آن نهفته است که در ذهن بزرگترها در هر منطقه اثرگذارند و این امر در استان پهناور سمنان که دارای مناطق کوهستانی، جنگلی، کویری است بسیار مشهود است.

نویسنده سمنانی ادامه داد: هر بازی محلی دنیایی از باورهای فرهنگی یک قوم و یک محل را در دل خود به امانت دارد که در کنار فراموشی هرکدام از این بازی‌ها، ذهن افراد به فناوری عادت کرده و بازی های مبتنی بر فناوری میان افراد پذیرفته شده است، به این صورت، علاوه بر اینکه بخشی از خاطره نیاکان خود را فراموش می کنیم، به آسانی ظرفیت بسیار زیاد این بازی‌ها را برای ایجاد تنوع اوقات فراغت کودکان و نوجوانان خود را نیز از دست می‌دهیم.

ابوالفضل محمدخانی متولد ۱۳۴۲ هجری شمسی در سمنان است و کتاب «بازی‌های محلی استان سمنان» را در دو جلد و در مجموع ۶۵۰ صفحه نگاشته است.

برچسب‌ها اجتماعی سمنان فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعی سمنان فرهنگی اجتماعی سمنان فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۶۵۳۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هنرنمایی زنان عشایر در ۳۰ رشته صنایع دستی

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل، گفت: زنان توانمند و غیور عشایری ایل شاهسون در تولید بیش از ۳۰ نوع صنایع دستی و رشته‌های متنوع هنر صنعت بی‌بدیل نمایان و آشکار است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، حسن محمدی‌ادیب عصر امروز در جریان بازدید از بافته‌های زنان عشایر مغان در جعفرآباد، اظهار داشت: عشایر استان اردبیل با نام ایل شاهسون معروف است و دارای 13 هزار خانوار بوده و 5.6 دهم جمعیت عشایری کشور را به خود اختصاص داده است.

وی تصریح کرد: در کشورمان بیش از 300 رشته صنایع دستی رایج و مرسوم است که از این تعداد 30 رشته صنایع دستی ویژه مناطق عشایری ایل شاهسون است که سالانه با تولید محصولات متنوع و عرضه آن به بازار سعی می‌کنند برای خود و خانواده تأمین معاش کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل گفت: تنوع تولید محصولات صنایع دستی و اصالت آنها به حدی است که در قالب نمایشگاه‌های مختلف امکان عرضه و به نمایش گذاشتن این آثار در غرفه‌های متعدد وجود دارد.

محمدی‌ادیب افزود: ما به آموزش مؤثر و گسترده صنایع دستی در بین علاقه‌مندان جامعه عشایری راغب هستیم و در این زمینه آمادگی همکاری را با بخش‌ها و گروه‌های مختلف داریم تا زمینه و بستر انتقال مفاهیم آموزشی در این ارتباط فراهم آید.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: با پرداخت تسهیلات کم‌بهره از هنرمندان و صنعتگران این حوزه حمایت می‌شود تا تولیدات خود را با کیفیتی مناسب تولید و به بازار عرضه کنند.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل اضافه کرد: توانمندی زنان عشایر شاهسون در این بخش بی‌بدیل و بی‌نظیر است و در تولید فرش، گلیم، جاجیم، عروسک‌بافی، کیف و کفش و سایر صنایع دستی مهارت این هنرمندان توانمند عشایری را شاهد هستیم.

محمدی‌ادیب بیان کرد: در کنار نمایش آثار ارزشمند صنایع دستی عشایر، بافته‌های گران‌قیمت آنها نیز در معرض دید مخاطبان قرار گرفته تا همگان به انگشتان هنرمندانه این زنان غیور و توانمند پی برده و بستر معرفی آنها در عرصه‌های ملی و بین‌المللی نیز به شایستگی فراهم آید.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل، یادآور شد: در جشنواره بین‌المللی کوچ عشایر که به میزبانی جعفرآباد برگزار شد در کنار عرضه این محصولات ارزشمند هنرمندان و صنعتگران عشایری، تلاش شد تا بازاریابی نیز در سطح بین‌المللی اتفاق بیفتد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • برگزاری نخستین جشنواره فرهنگی، ورزشی بومی -محلی در دانشگاه آزاد بجنورد
  • برگزاری جشنواره بازی‌های بومی محلی در میبد
  • خانه ملت محلی برای حزب‌بازی نیست
  • داستانک‌هایی برای فلسفه‌ورزی کودکانه
  • داداش زاده: عالیشاه پرسپولیس را با اخراج کودکانه خود ۱۰ نفره کرد/استقلال بضاعتی بیش از این ندارد
  • اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق استان سمنان
  • هنرنمایی زنان عشایر در ۳۰ رشته صنایع دستی
  • پیوندهای قومی بخش مهم شناسنامه اقوام ایرانی است
  • گشایش نمایشگاه توانمندی‌های هنرجویان هنرستان فاطمه الزهرا (س) فیروزه
  • نمایشگاه هنرجویان رشته صنایع دستی در شاهرود